Türk Döner Üreticileri Birliği Dernek Başkanı (DUBİDER) Mehmet Mercan, son birkaç yıl içinde virüs gibi çoğalan ucuz dönercilerin insan sağlığıyla oynadıklarını söyledi.
VİRÜS GİBİ YAYILDILAR
Ülkemizde olduğu gibi Samsun genelinde hızla yayılan ve önlerinde kuyruklar oluşan ucuz et dönercilerle ilgili DUBİDER Başkanı Mehmet Mercan, Haber1919’a açıklamalarda bulundu. Mehmet Mercan, “Son bir buçuk iki yıl içerisinde türeyen çok ciddi firmalar var. Bugün bir karkas etin fiyatı 35 tl iken, kemiğini yüzde 25 çıktıktan sonra 40 liraya. Pişirdikten sonra yüzde 35’e varan firesini ekledikten sonra zaten ise 60 – 70 tl maliyeti var. Kesinlikle bunlara itibar etmesinler. Bu dönerlerden yemesinler. Sabun sanayinde kullanılan 3-5 liralık yağları yüzde 40 oranında dönerin içerisine katıyorlar ve ucuz döner diye, sağlıklı döner diye millete yediriyorlar. Hiç mi işletme maliyetiniz yok? Hiç mi faturanız yok? Hiç mi personeliniz yok? Bunları kabul etmemiz mümkün değildir. Ayda 30-35 bin ton sağlıksız et yediriyorlar. Devletimiz top yekün terörle mücadele ederken, “Gıda Terörünü” gözden kaçırıyoruz. Biz bunu anlatıyoruz bu bir “Gıda terörüdür”, toplumu zehirlemeye yönelik orta vadede yok etmeye yöneliktir” dedi.
KANUNUN BOŞLUKLARINDAN TÜREDİLER
Türk dönerinin DNA’syla oynandığını belirten Mercan, “Türk dönerinin öteden beri gelen bir geleneksel yapısı vardır, bu yapı Orta Asya’ya kadar dayanan geleneksel bir Türk yemeğidir, Türk dönerinde, ‘Dana but, kuzu döş ve kuyruk yağıdır’, bu ana bileşenleri yoğurt soğan suyu ve baharatlarla marine edilerek hazırlanan doğru bir Türk döneridir. Türk döneri sağlıklıdır, besin değerleri insan sağlığına çok faydalıdır. Ucuz et dönerciler 2010’da çıkartılan Avrupa Uyum Yasaları normlarında hazırlanan ‘5996 sayılı’ gıda kanununun boşluklarından türeyen merdiven altı diye tabir edilen firmalardır. Oysa Türk dönerinin temsilcileri vardır, onlar Gıda Tarım Bakanlığı’ndan onaylı hazır döner üreticileridir. Hazır döner üreten firmaların izlenebilirliği ve kontrol edilebilirliği bakanlığımızca mevcuttur. Şayet bir gıdanın izlenebilirliği ve kontrol edilebilirliği yok ise bunun sağlığından bahsedemeyiz” diye konuştu.